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M E M O 
 

     TO: All Building Officials in Miami-Dade County 
 
       FROM: Herminio F. Gonzalez, P.E., Secretary 
   Board of Rules and Appeals 
 
       DATE: November 20, 2003 
 

SUBJECT: BORA Interpretation Chapter 8 Article II 
 Structural Plan Examiner Requirements 

____________________________________________________________________________________ 
At their November 13, 2003 meeting, the Board of Rules and Appeals rendered an interpretation 
regarding the qualifications necessary for certification for the category of “Structural Plans Examiner”. 
 
The requirements for certification as a structural plans examiner are contained in Chapter 8 Article II of 
the Code of Miami-Dade County, as adopted by Ordinance 01-225,  and shown below: 
 

CERTIFICATION OF STRUCTURAL PLANS EXAMINER:  To be eligible for 
appointment as a structural plans examiner, an individual shall be certified by the Board 
of Rules and Appeals and shall be a Florida licensed professional engineer who has 
obtained such license by examination under the structural discipline and who has 
practiced as a structural engineer within the jurisdiction of this Code for a period of 5 
years. 
 

The interpretation rendered by the Board addressed the issue of the discipline under which the 
professional engineering license was obtained. The Board ruled that those individuals who obtained their 
professional engineering license through examination under the structural, civil/structural or 
civil/structural/sanitary discipline would be eligible for certification. However, this provision would 
apply only to those professional engineers licensed on or before March 1, 1993. The five years of 
experience “…within the jurisdiction of this code…” must be structural in scope. The Board arrived at 
their decision based on evidence that was presented by interested parties, indicating that prior to March 
1, 1993 there was no distinction between the professional engineering examinations in the categories 
noted above. 
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Professional engineers licensed after March 1, 1993 and wishing to be certified as structural plans 
examiners must demonstrate that they obtained their professional engineering license through testing 
under an examination consisting of all structural questions. Currently, the “Structural I” or “Structural 
II” examination would meet this requirement. Additionally, five years of structural experience within the 
jurisdiction of this code must be demonstrated. 
 
Please refer any questions regarding this issue to Mr. Michael Goolsby of my staff at (305) 375-4496. 
 
 
HG:MG 


