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MEMO 
 

TO:    All Building Officials in Miami-Dade County 
 

FROM:   Secretary of the Board 
       Board of Rules and Appeals (BORA) 
 

DATE:   June 22, 2021  
 

SUBJECT:    BORA Formal Interpretation – Missed Inspections   
2020 FBC 7th Edition – Building Sections 110.1, 110.3. 110.5 and 110.6 

 

 

At their meeting of June 17, 2021, the Miami-Dade County Board of Rules and Appeals 
(BORA) discussed a request for formal interpretation of FBC-Building sections 110.1, 110.3, 
110.5 and 110.6, and how they apply to concealed work without required inspections by the 
Building Official; more specifically “as-Built certifications” for work concealed subject to the 
Florida Building Code per Florida Statute 553.72, 553.72(2), 553.73 and section 8-2 of the 
Miami Dade County Code.  The request specified excluding work under a private provider 
per F.S. 553.791, FBC 2020 7th edition 1512.4.3.2, and any addition or repair built without 
proper permits in which the work performed commenced prior to March 1, 2002, or permits 
obtained under the South Florida Building Code which expired without Certificates of 
Completion or Occupancy having been issued per Miami Dade County Code Sec. 8-11 
(existing building). The Board adopted the following responses to the questions presented for 
interpretation. 
 
The following code sections are provided for reference. 
 

Florida Building Code/ Building 7th Edition 2020. 
Chapter 1 Section 110. 

[A] 110.1 General. Construction or work for which a permit is required shall be subject to inspection by the building 
official and such construction or work shall remain exposed and provided with access for inspection purposes until 
approved. Approval as a result of an inspection shall not be construed to be an approval of a violation of the 
provisions of this code or of other ordinances of the jurisdiction. Inspections presuming to give authority to violate or 
cancel the provisions of this code or of other ordinances of the jurisdiction shall not be valid. It shall be the duty of 
the owner or the owner’s authorized agent to cause the work to remain exposed and provided with access for 
inspection purposes. Neither the building official nor the jurisdiction shall be liable for expense entailed in the 
removal or replacement of any material required to allow inspection. 

 

[A] 110.3 Required inspections. The building official upon notification from the permit holder or his or her agent 
shall make the following inspections, and shall either release that portion of the construction or shall notify the 
permit holder or his or her agent of any violations which must be corrected in order to comply with the technical 
codes. The building official shall determine the timing and sequencing of when inspections occur and what elements 
are inspected at each inspection. 

 

[A] 110.5 Inspection requests. It shall be the duty of the holder of the building permit or their duly authorized agent 
to notify the building official when work is ready for inspection. It shall be the duty of the permit holder to provide 
access to and means for inspections of such work that are required by this code. 
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[A] 110.6 Approval required. Work shall not be done beyond the point indicated in each successive inspection 
without first obtaining the approval of the building official. The building official, upon notification, shall make the 
requested inspections and shall either indicate the portion of the construction that is satisfactory as completed, or 
notify the permit holder or his or her agent wherein the same fails to 
comply with this code. Any portions that do not comply shall be corrected and such portion shall not be covered or 
concealed until authorized by the building official. 

 

1. Is a Building Official required to accept an “as-built certificate” for concealed work when 

the contractor/owner or the owner’s authorized agent fails to cause the work to remain 

exposed and provide with access for inspection purposes? FBC 7th Edition 2020 

section 110.1, 110.3,110.5,110.6, F.S 553.72 (2). (not including work under a private 

provider as per F.S. 553.791). 

Answer: No, a Building Official is not required to accept an “as built certificate” as 
substitute to required inspections outlined in section 110 of the FBC-Building.   
There is no requirement mandating that a Building Official accept such certification letters 
as a substitute for the mandatory inspections required by the Building Code nor a 
requirement for the use of an “as-Built Certificate” to qualify concealed work or used as a 
method to circumvent compliance with the Building Code. 
 
F.S. 553, 468.604 and the Florida Building Code empowers the Building Official the 

authority to administrate and enforce the Florida Building Code.  Consequently, 

compliance with the building code for any code violation should be reviewed and 

inspected to the satisfaction and sole discretion of the Building Official.   

 

Notwithstanding the allowance of permits and inspections by affidavit found in sections 

105.14 and 107.6, their acceptance and approval is at the sole discretion of the Building 

Official prior to commencing the work. 

  

This response excludes work under a private provider per F.S. 553.791. 

 
2. May a Building Official accept an “as-built certificate” for concealed work when 

the owner or the contractor/ owner or the owner’s authorized agent fails to cause the work 

to remain exposed and provide with access for inspection purposes? FBC 7th Edition 

2020 section 110.1, 110.3,110.5,110.6, F.S 553.72 (2). (not including work under a 

private provider as per F.S. 553.791). 

Answer: Yes.  Based on the authority and responsibility charged to the Building Official 
by the Florida Building Code to interpret, administer and enforce the Building Code, an 
“as Built Certificate” or inspection report for concealed work can be accepted at the sole 
discretion of the Building Official.  The Florida Building Code lacks to mandate that a 
Building Official must accept certification letters as a substitute for the mandatory 
inspections required by code or the use of an “as- Built Certificate” to qualify and approve 
concealed work as an alternative to required inspections by a code official.  
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Under MDCC 8-11(g)(1) Existing Buildings, the intent is to give the Building Official the 
ability to perform the required mandatory inspections on concealed work done prior to 
March 1, 2002. 
 

3. If the answer to questions 1 and/or 2 is “yes”, what should at a minimum be included 

in an “as-built certificate”? For example: evidence of inspection, methodology, the 

owner’s claim that the work was “done to code”, a picture, a phone call, etc.… FBC 7th 

Edition 2020 section 110.1, 110.3,110.5,110.6. (not including work under a private 

provider as per F.S. 553.791). 

Answer: The content of the as-built certificate shall satisfy and comply with the 
requirements of the building code. The Building Official must strive for the compliance of 
the Building Code on every issued permit and inspection performed. 
 
BORA does not sponsor alternative inspection methods for the mandatory inspections 
required by the building code.  However, in the event of missed inspections, a Building 
Official could require the permit holder to follow, as a minimum procedure, the Missing 
Inspection Report concept delineated in the Code of Miami Dade County chapter 8 
Section 8-11(g).  
 
The methodology and description contained in a Missing Inspection Report must be clear 
enough to allow the Building Official to match the inspection report to the approved permit 
documents and the Building Code.   
 
Additionally, the methodology used by the engineer or architect for a Missing Inspections 
Report must be provided to substantiate the conclusions reached in the “as-Built 
Certificate”. 
 

4. If the answer to questions 1 and/or 2 is “yes”, who may sign an “as-built certificate” for a 

Florida Building Code Required inspection? For example: professionals licensed under 

F.S. 471,481, 468, 489. FBC 7th Edition 2020 section 110.1, 110.3,110.5,110.6. (not 

including work under a private provider as per F.S. 553.791). 

 

Answer: If using the Missing Inspection Report pursuant to MDCC Chapter 8 section 8-

11(g)(2)(b), a Florida registered architect or engineer can issue and sign the “as-Built 

Certificate”.  

Chapter 8 Section 8-11(g)(2)(b) The owner shall furnish an as-built certificate 
satisfactory to the Building Official issued by a Florida registered engineer or architect… 
 

5. If the answer to questions 1 and/or 2 is “yes”, should the individuals conducting the 

inspection and providing/signing the “as-built certificate” be certified by the Miami Dade 

County Board of Rules and Appeals under the applicable Categories (electrical, plumbing, 

building (structural), mechanical) for the inspection performed giving the fact they are 

conducting a Florida Building Code required inspection? MDCC sec 8-21 (not including 

work under a private provider as per F.S. 553.791). 
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Answer: All mandatory inspections stipulated by the building code are to be performed by 

a Miami Dade County Board Rules and Appeals certified individual, as required in the 

Code of Miami Dade County Chapter 8 – Section 8-21 and must work under the 

supervision and responsibility of the Building Official.  Missed Inspection Report or as-

Built Certification must be done solely by Florida registered architects or engineers, and 

only at the discretion of the Building Official.  

 

6. If the answer to questions 1 and/or 2 is “yes”, should the inspector/plans reviewer 

reviewing the “as-built certificate” also be certified by the Miami Dade County Board of 

Rules and Appeals under the applicable Categories (electrical, plumbing, structural, 

mechanical)? Or is the review/ approval of the Building Official sufficient? MDCC sec 8-21 

(not including work under a private provider as per F.S. 553.791). 

 

Answer: All mandatory inspections and plan reviews stipulated by the building code are 

to be performed by Miami Dade County Board Rules and Appeals certified individuals, as 

required in the Code of Miami Dade County Chapter 8 – Section 8-21, and work under the 

supervision and responsibility of the Building Official. 

Building Officials have the responsibility to strive for full compliance of the Florida Building 
Code and the Code of Miami Dade County Chapter 8. 
 

7. What is the intent of section 8-21.1 (e) of Ch 8 MDC Code? How does it relate to FBC 

2020 section 110.1? section 8-21.1 (e) is being interpreted by many contractors and 

property owners as a weakening of the FBC 2020 sec 110.1 which requires 100% of the 

work to be exposed when concealed without the required inspection by the Building 

Official and 8-21.1 (e) mentions that the Building Official may only order a “portion” of the 

concealed work to be exposed. See F.S. 553 (4) (b) local technical amendment.  

Answer: 
What is the intent of section 8-21.1(e) of Ch 8 MDC Code?   

8-21.1(e)  CONCEALED WORK: The Building Official may order portions of the structural frame of 
a building and/or structure to be exposed for inspection when, in his opinion, there are good 
reasons to believe that a building or portion thereof is in an unsafe or dangerous condition or that 

there is willful or negligent concealment of a violation of this Chapter.  

 
The intent is to list the power and duties of the Building Official as it relates to concealed 
work that was not inspected by the building department.    
 
How does it relate to FBC 2020 section 110.1?    

[A] 110.1 General. Construction or work for which a permit is required shall be subject to 
inspection by the building official and such construction or work shall remain exposed and 
provided with access for inspection purposes until approved. Approval as a result of an 
inspection shall not be construed to be an approval of a violation of the provisions of this 
code or of other ordinances of the jurisdiction. Inspections presuming to give authority to 
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violate or cancel the provisions of this code or of other ordinances of the jurisdiction shall not 
be valid. It shall be the duty of the owner or the owner’s authorized agent to cause the work 
to remain exposed and provided with access for inspection purposes. Neither the building 
official nor the jurisdiction shall be liable for expense entailed in the removal or replacement 
of any material required to allow inspection. 

 
Inspections are necessary to verify that the construction conforms to the code requirements 
and the permit documents.  The permit holder is responsible to request all mandatory 
inspections and the work must remain exposed and accessible for inspection by the Building 
Official or representative (BORA certified Inspector).  Once the inspection receives an 
approval by the Building Official the work may continue to the next mandatory inspection.  
Failure to follow this building code directive constitutes a direct violation of the Building Code.  
The Building Official may use section 8-21.1(e) of Ch 8 MDC Code as guidance in 
addressing missed inspections.  

 
In summary, the Building Officials are not obligated to accept an as-built certificate outside the 
limits established by the Code of Miami Dade County Chapter 8 Section 8-11. 
 
The Building Official may choose to use an alternative practice to resolve missing mandatory 
inspections.  The use of an inspection report shall be prepared, signed and sealed by a Florida 
Professional Licensed Engineer or a Registered Architect.  Such report must be in conformance 
with the parameters contained in the Miami Dade County Code Chapter 8 Section 8-11(g).  The 
methodology used and description contained in the Missing Inspection Report must also be clear 
enough to allow the Building Official the ability to match the inspection report to the approved 
permit documents and the Building Code.  This will allow the BORA Certified inspector to 
confirm and record the inspections as required by Code. 
 

Should you have any questions, please contact Eduardo Fernandez, Senior Code Officer, 
Building at (786) 315-2556. 


